Zemiakové krupoto

Počuli ste už o zemiakovom krupote?
Začali sychravé dni a moje telo si opäť začína pýtať typické jesenné dobroty - tekvicovú polievku, prívarok, kyslú kapustu, cviklový krém ... mňam . Potrebovala som pripraviť rýchlu večeru, avšak v špajzi boli možnosti obmedzené a nič zo spomínaného som v tom momente ukuchtiť nemohla. Našťastie som si zrazu spomenula na jednoduchý recept, kde hlavnú rolu hrajú zemiaky a jačmenné krúpy. Tie sme doma mali!
Keď už spomínam tie jačmenné krúpy, vedeli ste o nich, že patria medzi veľmi zdravé potraviny? Pomôžu vám v prípade tráviacich problémov, prípadne ak potrebujete očistiť alebo posilniť organizmus. Podporujú teda trávenie a imunitu, čo sa nám v tomto období veru zíde, takže mi tie krúpy nakoniec prišli aj celkom vhod. Keby ste to moje zemiakové krupoto chceli vyskúšať, recept nájdete tu:
Na zemiakové krupoto potrebujeme:
1 šálka jačmenných krúpov (môžu byť aj špaldové)4 stredne veľké zemiakycibuľa2 skrúčiky cesnakuolej (alebo bravčová masť / ghí... zvoľte si podľa vašich preferencií)soľmajoránkadrvená rasca
Postup:
1. Krúpy opláchneme, dáme variť a taktiež ošúpané a nakrájané zemiaky. Varíme do zmäknutia.Zemiačiky môžeme aj rozvariť, vôbec to nebude vadiť, práve naopak. 2. Na oleji si osmažíme cibuľu, pridáme cesnak, chvíľu restujeme. 3. Odstavíme z ohňa. Pridáme scedené, uvarené krúpy a zemiaky. 4. Zamiešame a dochutíme soľou, majoránom a drvenou rascou.Na zjemnenie chuti môžme pridať maslo. Hotovo! Ako príloha sa k nemu výborne hodí kyslá kapusta alebo iná kvasená zelenina.Dobrú chuť! Okrem zeleniny, nájdete všetko potrebné v Trnke.
Otázka na vás, aké rýchle a zdravé dobroty si pripravujete doma z jačmenných krúpov vy? Podeľte sa s nami o nápady prípadne recept v komentári na našej Facebookovej Trnka stránke alebo na našom Instagrame.