Osie hniezda

Už sme dlho nepiekli - tak šup na osie hniezda . S týmto receptom sa totiž s vami musím podeliť! Bola by škoda, nechať si ho len pre seba .
Cesto je úžasné, nelepí, pracuje sa s ním skvele. Špaldovú múku môžno nahradiť aj pšeničnou múkou a stále bude vynikajúce. Ak by ste nahradili pšeničnou múkou, tak mlieko pridávajte postupne a bude ho treba menej. Toto cesto môžete využiť aj na makový či orechový závin, keďže je celkom univerzálne .
Ak recept vyskúšate, budeme radi ak sa s nami podelíte o váš výtvor - pošlite nám jeho fotku do komentáru v príspevku na našom Facebooku. Prípadne môžete fotku publikovať vo vašej storke na Instagrame a označiť nás na nej ako @trnkaobchod , aby nám fotka neunikla .
Domáce osie hniezda - čo potrebujeme:
Rozkvas:
1PL ražného kvasu
150g polohrubej špaldovej múky https://www.trnkaobchod.sk/p/spaldova-muka/
150g vody
Kvasíme cca 9-12h
Následne pridáme:
300g polohrubej špaldovej múky
50g špaldovej celozrnnej múky
100g mlieka
Štipku soli https://www.trnkaobchod.sk/p/himalajska-sol-ruzova-jemna/
80g trstinového cukru kryštál https://www.trnkaobchod.sk/p/trstinovy-cukor/
1dcl slnečnicového oleja https://www.trnkaobchod.sk/p/klatovsky-slnecnicovy-panensky-olej-bez-vone-buslak/
Postup:
- Vypracujeme vláčne nelepivé cesto ako plastelínu.
- Necháme vykvasiť, aby sa cesto zväčšilo - cca 2 hodiny podľa teploty v domácnosti.
- Potom cesto rozvaľkáme na tenko, potrieme roztopeným maslom, posypeme kryštáľovým trstinovým cukrom a škoricou.
- Zrolujeme, nakrájame na 1.5cm plátky a dáme ich na plech.
- Trošku ich ucapkáme a kvasíme 2 hodiny.
- Hotové vykvasené koláče pečieme pri 180 °C cca 30min - treba sledovať kedy budú zlatové.
V našom cenníku nájdete potrebné ingrediencie na osie hniezda.
Nech to pečie, nech to kváskuje priatelia
A v neposlednom rade: Bon appétit!
Vaša Gerda